Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

AGRAFA SVONI (2039) North Ridge 14-12-13











Μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο 14/12/2013 αναχωρήσαμε με προορισμό το χωριό Πετράλωνα (Σάικα) του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, ακριβώς στα όρια των νομών Καρδίτσας και Ευρυτανίας.
Πριν ακόμα ξημερώσει η εφταμελής ομάδα ξεκινήσαμε την ανάβαση για το βουνό Σβώνη με υψόμετρο 2039μ. Ανηφορίζοντας από το χωριό, οι ορειβάτες ακολούθησαν το δρόμο που φεύγει δεξιά προς τη Νιάλα διότι η ανάβασή δε θα γίνονταν από την κλασική διαδρομή (Καμάρια) αλλά από τη βόρεια ράχη του βουνού που είναι πιο δύσκολη, αλλά και πιο εντυπωσιακή.
Καθώς άρχιζε να χαράζει, ξεπρόβαλε στα δεξιά η Ωραία Κοιμωμένη των Αγράφων (Πέντε Πύργοι και Φλιτζάνι) ενώ ευθεία μπροστά η χιονισμένη πυραμίδα της Σβώνης 2039μ. Μετά από περίπου 4,5 χλμ ομαλής πορείας άρχισε η ανάβαση από τη βόρεια απότομη κόψη του βουνού. Η ανάβαση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς κάποια περάσματα σε συνδυασμό με το παγωμένο χιόνι είναι πολύ επικίνδυνα. Η βόρεια ράχη σταδιακά γίνονταν πιο απότομη, έτσι από το μέσο και έπειτα χρειάζονταν να αναρριχηθούν οι ορειβάτες μέχρι την κορυφή. Η κόψη ήταν στενή σαν μαχαίρι με λίγα εκατοστά πλάτος, χωρίς να υπάρχει χώρος να σταθούν οι ορειβάτες πάνω της. Αριστερά και δεξιά υπήρχε ένα κενό 500 μέτρων και οι σαθρές πέτρες καθώς έπεφταν ακούγονταν για ώρα, ώσπου στο τέλος χάνονταν στο γκρεμό.
Σε υψόμετρο 1800 μέτρα ένα όρθιο τμήμα της ράχης ανάγκασε τους ορειβάτες να χρησιμοποιήσουν σχοινί για ασφάλεια και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν κράμπον (καρφιά στα πόδια) και πιολέ (παγο-αξίνα). Μετά από σχεδόν έξι ώρες ανάβασης έφτασαν στη κορυφή Σβώνη σε υψόμετρο 2039 μέτρων. Ο καιρός είναι ιδανικός, η ατμόσφαιρα είναι τόσο καθαρή που εκτός των περιμετρικών κορυφών των Αγράφων και του οροπεδίου της Νιάλας μας επέτρεψε να δούμε μερικά από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας.
Ξεκινώντας από βόρεια διακρίνουμε τον κατάλευκο Βόρα (Καιμακτσαλάν) στα σύνορα με τα Σκόπια, λίγο πιο δυτικά υψώνονται τα Αθαμανικά όρη (Τζουμέρκα), απ’ την άλλη πλευρά πιο ανατολικά ο Όλυμπος, νότια πολύ κοντά μας το περήφανο Βελούχι, από εκεί και κάτω Οίτη, Βαρδούσια, Γκιώνα και Παρνασσός. Η λίμνη Πλαστήρα αλλάζει το χρώμα στο τοπίο ενώ ίσα που διακρίνεται και η λίμνη των Κρεμαστών.
Στην ανάβαση συμμετείχαν οι Νίκος Κρούπης, Πέτρος Τόλιας, Γιώργος Μαργαρίτης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Άρης Ρεπούλιας και Γιώργος Λιακάκης.

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Agrafa-Prosiliako(1861) 8-12-2013

ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
ΜΟΡΦΟΡΑΧΗ(1782)
Η ΣΒΩΝΗ(2038) ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΙ(1846)
ΣΤΟ ΔΙΑΣΕΛΟ ΜΟΡΦΟΡΑΧΗΣ-ΚΟΚΚΑΛΙΝΑ
ΤΟ ΚΑΥΚΙ(1725)
ΣΤΗ ΚΟΡΥΦΗ ΠΡΟΣΗΛΙΑΚΟ